Performance-designere rykker til Roskilde

Den 13. April 2012 udstiller 30 RUC studerende fra specialiseringskurset i Performance-design koncepter til Kulturstrøget i Roskilde i Palæhaven ved Museet for Samtidskunst. Udstillingen er et indblik i de studerendes arbejde med kulturproduktion i praksis – og indeholder forskellige bud på, hvordan Roskildes nye Kulturstrøg kan manifestere sig – både stedspecifikt, som forbindelse og som fysisk struktur.

Formålet med samarbejdet er, at det skal føre til udveksling af viden, tanker og ideer. Som performance-designer er det vigtigt at have et praksiskendskab både i forhold til betydningen af sted, men også til fx den kulturpolitiske virkelighed. Samtidig har de kommende performance-designere både en teoretisk og metodisk tilgang til det at arbejde med oplevelser, installationer og koncepter generelt, som er en kompetence som i høj grad også er efterspurgt uden for universitets grænser.

Ønsket har været at etablere et samarbejde mellem de studerende på Roskilde Universitet, kulturinstitutionerne i Roskilde og Roskilde Kommune. Performance-designs studieleder, Olav Harsløf har gennem mange år deltaget i kommunens kulturpolitiske arbejde. Her er han bl.a. involveret i den tværfaglige sammensatte gruppe, der arbejder med Kulturstrøget.

De studerende er gået til opgaven meget forskelligt. En gruppe foreslår et nyt koncept for Roskildes gamle biograf, Kino. Ideen er at lægge en række nye funktioner i den gamle bygning, der udnytter bygningens historiske identitet, men som samtidig bidrager med nyt og aktivt ungdomsliv. En anden gruppe undersøger, hvordan lydinstallationer kan påvirke folks bevægelsesmønstre i byen. Tanken er at skabe en dragende lydforbindelse mellem Museet for Samtidskunst og Stændertorvet.

Vi håber at udstillingen kan give ideer og koncepter til mulige tiltag i, på og omkring Kulturstrøget i Roskilde. Samt kan udfordre og inspirere de besøgende og dem der skal arbejde videre med Kulturstrøget i fremtiden.

Published by

Kristine Samson

Associate professor at Performance Design, Roskilde University. I teach Performative urbanism, and Performance Design as Situated Practices. Urban researcher, activist and aesthetic consumer interested in transforming the city for the common good.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *