Frokostuniversitet om labbaseret forskning og undervisning

På semestrets første frokostuniversitet på Performance-design diskuterede Shauna Janssen fra Concordia University i Montreal med Michael Haldrup og de øvrige frokostdeltagere fra Performance Design og FabLab. Der blev vendt potentialer og udfordringer ved lab-baseret forskning og undervisnings.

Shauna er leder af Institute For Urban Futures, hvor hun arbejder som forsker, underviser og aktivist i skæringsfeltet mellem arkitektur, bystudier og teater. Hendes baggrund er bl.a. en Ph.d. fra Center for interdisciplinære studier, og i diskussionen blev hendes erfaringer sat i spil i forhold til de konkrete forhold på Performance-design og RUC. Samtalen kan måske bedst beskrives som en begrebskabale, hvor de højeste kort var erstattet af navne som ’Research Creation’, ’Arts-based research’, ’practice-based research’, ’Lab-based research’, ’lab-facilitated research’. Forskelle og ligheder mellem ’studios’, ’labs’, ’fields’ og hvorvidt disse steder bedst forstås som afgrænsede rum eller hybride steder, blev vendt, ligesom spørgsmålet om forskningens relation til hhv. universitetet, det offentlige rum og lokalsamfund står centralt.

Hvordan kabalen bedst går op stod ikke nødvendigvis klart efter frokosten, men med en kop krydret te i hånden gik jeg derfra med en række tankevækkende spørgsmål i hovedet:

– Hvilke slags rum har arts-based research og research creation brug for?

– Hvad implicerer det at tænke ‘research creation’ som en metodologi?

. Hvordan udvikler vi som forskere og studerende – som ikke er uddannede kunstnere – vores egen forskning gennem kreative metoder?

– Hvad kan vi få ud af at tænke på laboratorier, studios og feltkurser som steder for en (forsknings)praksis, vi endnu ikke kender?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er spørgsmål, som jeg vil have i baghovedet – også i forbindelse med det næste frokostuniversitet (den 20. marts), hvor Performance-design-studerende Linh Le giver et eksempel på sin egen praksis i form af en ‘æstetisk salon’.

/Anja

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *